Қазақстан Республикасының Денсаулық сақтау министрлігі білім беру ұйымдарындағы (мектептер, балабақшалар, колледждер) оқушылардың дұрыс тамақтануы мен денсаулық қауіпсіздігін қамтамасыз етуді басты назарда ұстайды. Осы мақсатта, № ҚР ДСМ-302/2020 бұйрығымен бекітілген «Денсаулық сақтау және білім беру ұйымдарында тамақтану стандарттарын бекіту туралы» ережесіне сәйкес, білім беру ұйымдарының асханалары мен буфеттерінде дайындауға және сатуға қатаң тыйым салынған тамақ өнімдерінің тізбесі бекітілген.
Бұл тізім – асқазан-ішек жолдары ауруларының алдын алу және оқушыларға тек қана пайдалы, теңдестірілген тағамдарды ұсыну үшін негізделген.
Білім беру ұйымдарында дайындауға және өткізуге қатаң тыйым салынған өнімдер тізбесі:
Сүт және жұмыртқа өнімдері:
* Қатық, сүзбе, айран;
* Жұмсақ пісірілген жұмыртқа, глазурь жұмыртқасы, пастерленбеген жаңа піскен жұмыртқа меланжі омлеті;
* Термиялық өңдеусіз пастерленбеген сүт, сүзбе және қаймақ.
Ет, балық және шұжық өнімдері:
* Ет салмасы қосылған құймақ, флотша дайындалған макарон;
* Зельцы, форшмак, сілікпе, паштет;
* Шұжық өнімдері, ысталған ет (технологиялық өңделген ет және балық өнімдері);
* Кептірілген және кепкен балық;
* Ет кесіндісінен, қаннан жасалған орамалар, тағамдар.
Қантты және кондитерлік өнімдер:
* Кремі бар кондитерлік өнімдер;
* Қосылған қант мөлшері дайын өнімнің салмағының 5%-нан асатын тамақ өнімдері.
Фаст-фуд, қуырылған және дайын тағамдар:
* Фритюрде қуырылған өнімдер;
* Гамбургерлер, хот-догтар, пиццалар, наггетстер, чипсілер (чипсондар), тұздалған крекер;
* Тез дайындалатын құрғақ тағам концентраттарына негізделген тағамдар.
Сусындар мен дәмдеуіштер:
* Жеміс сусыны, квас, кофе және кофе сусыны;
* Ащы тұздықтар, кетчуптер, ащы дәмдеуіштер (бұрыш, желкек, қыша).
Басқа да тыйым салынғандар:
* Күрделі (төрт компоненттен көп) салаттар, қаймақ пен майонез қосылған салаттар;
* Окрошка;
* Саңырауқұлақтар;
* Өнеркәсіптік емес (үйде) дайындалған тамақ өнімдері мен консервілер;
Департамент Санитариялық-эпидемиологиялық қадағалау комитеті білім беру ұйымдарын осы талаптарды мүлтіксіз сақтауға және балаларға тек қана денсаулыққа пайдалы, қауіпсіз тағамдарды ұсынуға шақырады.

