Жаңа оқу жылынан бастап білім беру ұйымдарындағы тамақтанудың жаңа стандарты қолданысқа енгізілді.
Маңызды ақпараттар:
- Мектеп асханаларында тұз мөлшері 5 есеге дейін азайтылады;
- Қантты сусындар мен майлы, қуырылған тағамдар мәзірден алынып тасталады;
- Балаларға арналған ас мәзіріне жаңа піскен көкөністер, жемістер мен сүт өнімдерінің үлесі арттырылады;
- Тамақ дайындау әдістері — қайнатып пісіру, буға пісіру, бұқтыру тәсілдерімен шектеледі;
- Ас блогы жоқ шағын жинақталған мектептер мен буфеті жоқ білім беру ұйымдарында «Ланч-пакеттер» қолданылады.
Бұл жаңа стандарт балалар арасында семіздік, қант диабеті, жүрек-қан тамырлары және басқа да аурулардың алдын алуға бағытталған.
2025 жылдың 1 қыркүйегінен бастап аталған стандарт еліміздегі барлық білім беру ұйымдарында толық қолданысқа енгізілді.
Нұрбек Садықбекұлы Нышанов,
Түркістан облысы санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаментінің басшысы.